Снимка: bgonair.bg
fallback

Денят на селскостопанските животни отново даде повод да се заговори за африканската чума по свинете. Точно преди месец у нас беше потвърден първият случай на положителна проба на заразени прасета, а огнището се оказа в село Тутраканци край Провадия.

Колко сериозен е проблемът и какво може да се случи, ако той не е овладян? В предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира Радостина Донева от Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.

"Проблемът с африканската чума по свинете наистина е сериозен и то за цяла Европа. Преди месец имаше и констатирани огнища в Китай, а това може да доведе до международно бедствие. Слава Богу, към момента ситуацията е овладяна", заяви в студиото Радостина Донева.

По думите и има риск проблемът да достигне големи мащаби и да се разпространи в целия отрасъл.

"Колегите от останалите Асоциации са притеснени, защото тук говорим за бизнес, който се оценява на стойност между половин и 1 млрд. лева. Освен това, тук говорим и за дългосрочни загуби не само на пари, а на търговски пазари, на работни места...", коментира още Донева.

Свиневъдството е средство за препитание на много хора и е сравнително развит отрасъл. Все още е традиция хората по селата да отглеждат домашни свине. Според Радостина Донева от Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня, ако кризата с африканската чума по свинете не бъде овладяна, то това ще засегне пряко или косвено половината от населението на България.

Заради опасността държавата наложи и редица рестрикции. Достатъчни ли са?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

JJIvanov

преди 5 години

Напомням ,че заради нагли наркомани на власт вкл в Европа милиарди цигарени пакети с black dead and cancer надписи и снимки се разпространяват ежедневно..Хвърлен пакет с холограмно оръжие маскирано като бандерол и черно чумни надписи и снимки може да предизвiка тежки увреждания на големи региони в комбинация с нови JSM kletki.

2

Анонимен

преди 5 години

Чyмата не е африканска, а комунистическа от СССР и вече близо 75 години трови и задушава България.

1

Анонимен

преди 5 години

Решихме го Гошко отиде малко по рано към кланицата,ама зимата ще е весело с руйното винце.

fallback