Ремонтираният път. Кадър: Нова тв

Ромско семейство само ремонтира улицата си в шуменското село Мараш. Вместо лятна ваканция те си организирали бригада и със собствени средства постлали с чакъл пътя пред къщата си. За догодина се предвижда и по-мащабен проект.

Улицата е в южния край на шуменското село Мараш. Тя трябва да прилича на всяка друга, но тя е различна – защото на нея е къщата на Йордан Добрев. Мъжът вече 20 години работи в Белгия като майстор в строителството, но лятото прекарва със семейството и внуците в България. Улицата му обаче никак не приличала на белгийските. Затова и решил да я ремонтира, обяснява майка му Райна, която преди дни е изпратила сина си отново в чужбина.

"Камъни беше, мръсно такова… как да кажа – чудо беше. Не може да минаваш… децата не моhат да играят, падат, пък те свикнаха там – на чисто място… И сина като строи туй лято и вика – майко, ще направя пътя", разказва Райна Демирова.

Така лятната почивка на Йордан и двамата му синове се превръща в трудов лагер за уличен ремонт.

"Цял месец тука се мъчиха. Уж дойдоха за почивка ама… Веднага отидоха на работа там – само и само да бъде красиво, бабо, викат", казва баба Райна пред Нова тв.

Семейната бригада наела и още помагачи на надница. Те изчистили улицата, изхвърлили няколко камиона с боклуци, а със самосвали докарали чакъл, за да засипят пътя.

За подобрението Йордан извадил 2000 лева лични пари. Резултатът – четирите му внучета – сега могат спокойно да карат колело и да си играят на улицата.

Ремонтът на улицата ще продължи и догодина. За тогава е предвидено изграждането на мръсен канал и замазка на чакъла. Комшиите също са готови да се включат.

Категорични са, че от това да викаш неволята – няма смисъл. А трябва да вземеш нещата в свои ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase