Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Пациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. 29-годишният Адриян Петков се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, но не може да бъде опериран в чужбина, поради административни пречки.

Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриян живее от 5-годишен. Състоянието му се влошава драстично преди месеци. Тогава той разбира, че трансплантацията, от която се нуждае, е неотложна. Още за неговата история може да чуете в репортажа на репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева.

"Всеки месец някой от чакащите умира. По-важното в момента е да не се чудим в последствие кой е бил виновен. Нека първо да се извършат трансплантациите. Последно време получаваме само обещания. Организирахме 3 протеста. Имахме 2 разговора с министър Жени Начева. Бяха давани обещания за след 2 седмици и така минаха месеци. Не се прави достатъчно. Не е достатъчно упорит трудът на Агенцията и на Министерството", категоричен бе Георги Костов от Асоциацията на пациентите с белодробни заболявания (АПБЗ) .

Той подчерта, че пациентите имат нужда от помощ днес. Не утре, не другиден, не след месец.

"Евротрансплант" е система за спогодба между няколко европейски държави за обмен на органи. В момента България търси начин да пробие чрез тази система. Изпратили сме иск за нов разговор с министър Начева. Но засега нямаме отговор. Продължаваме с протестите. Следващата демонстрация няма да се казва "Здравен имигрант", а "Предизвестена смърт", отбеляза още Костов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Народна Просвета

преди 5 години

половината от тия, дето представляват асоциации на тежко болни, са чисто здрави и прави комсомолци.

38

Изгърбич Задвратян

преди 5 години

До бай Тодаркога немаше банане, бае тодаре, ората за трансплантации мреа, а жените раждаа нови. айде, легай си.

37

Изгърбич Задвратян

преди 5 години

циничната истина е, че не само в българия има критични пациенти, и не виждам некое франсе при положение, че там има достатъчно "на бариерата", да го е еня за българия. циничната истина е, че здравословното състояние на пациентите не позволява операция по някой път (у нас), но те си седят на машината щото никой не му се изпускат парите от здравна каса. циничната истина е, че има и върнати, защото не са най-подходящите за съответната трансплантация. тогава, истерията е най голяма.

fallback