Снимка: архив, Булфото

Севлиево обяви режим на водата. Причината, според общината е засушаването и силно намаления дебит на местните водоизточници.

За града вода ще се подава всеки ден, но вечер след 23:00 часа до 5 ч. сутринта, налягането във водопроводната мрежа ще е намалено и високите етажи на сградите ще имат нарушено водоснабдяване.

Повече от 20 севлиевски села пък ще имат вода през ден, която ще се пуска по схема, обикновено в часовете между 17:00 и 8:00 часа на следващия ден. Девет габровски села, снабдявани с вода от севлиевската фирма, също ще са на същия режим.

Още по темата

Всички резервни местни водоизточници, които могат да се ползват за допълнително водоснабдяване, в това число помпените станции в Севлиево и в селата Петко Славейков, Добромирка и "Чешме дере" трябва да бъдат в редовна експлоатация, пише още в заповедта.

Според Димитър Тонев – жител на едно от селата в областта, обаче ситуацията е съвсем различна.

В писмо до Dnes.bg той пише, че проблемът с водоподаването в община Севлиево датира от десетилетия. По думите му, основната причина е липсата на язовир.

"Наличните водохранилища са крайно недостатъчни и всяка година сме в продължителни режими. Когато завали водата се замътнява и - режим. Когато засуши липсва вода и - режим. При честите аварии, отново режим! Тук водата е лукс!", пише ни Тонев.

Мъжът обяснява, че тази година са били отпуснати средства за подмяна на вододовеждащите водопроводи с уверението, че загубите на вода са основната причина за ситуацията. Имало е и публикации в пресата, че режимите вече са история.

Но реалността е друга. Въпреки продължитвлния дъждовен период това лято, отново няма вода.

"На фона на всичко това, ВИК "Бяла" буквално дискриминира някои от селата. Когато настане поредния воден режим, графикът предвижда за селата Ловнидол, Търхово, Буря, Идилево и Богатово да имат вода през ден.
Но в действителност там има вода през една до две седмици за ден, максимум два", пише той.

Пресният пример – спират я в петък и я пускат в четвъртък, а Димитър Тонев пита: "Защо в града има вода всеки ден, а по селата 7 пъти по-рядко. Да не би да не плащаме данъци, такси и сметки? Или сме хора "втора ръка" само защото живеем на село?! Не мога да опиша наглостта, с която ни отговарят на въпросите. Например във вторник техническият ръководител ми каза: "Не знаеш ли, че там винаги е било така" и затвори телефона.

Лично моето семейство е с дете на 6 месеца. Трябва ли да описвам как се живее без вода? Ако става дума за прецедент, не бих повдигал въпроса. Но светлинка в тунела не се вижда...", обяснява още човекът.

В "Ние сме Севлиево" във Facebook също има много коментари по темата, където хората потвърждават неговите думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase