Снимка: flickr

Закъснял летен грип удря всеки трети. Най-много са заболелите в София и Варна през последната седмица.

"Става въпрос за нов вирус. Заразата започва с хрема, следва суха кашлица, която продължава поне една седмица", коментира пред "Монитор" националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и поясни, че в някои случаи може да се появи и висока температура.

За 161 случаи с такава проява са съобщили общопрактикуващите лекари в последната седмица в Столичната регионална здравна инспекция.

Повечето болни в София обаче се самолекуват и въобще не стигат до кабинетите.

Близо три пъти се е увеличил броят на засегнатите от остри респираторни заболявания и във Варна през последната седмица. В града и областта са регистрирани 79 болни в последната седмица при 28 за седмица по-рано.

"Със започването на учебната година се очаква случаите да бележат ръст, тъй като децата, особено по-малките, които имат и по-незряла имунна система, ще си обменят вируса интензивно", предупреди проф. Кантарджиев.

Коментари Напиши коментар

2

статистик

преди 4 години

"Закъснял летен грип удря всеки трети."Т.е. в София имаме 500 000 болни от грип? Ако е така говорим за пандемия! Нещо не ми се вярва...

1

Симпатична е

преди 4 години

но държи неправилният термометър - зная как да излекувам кашлицата и...