Снимка: БТА, Архив

Като провокация срещу българския етнически модел определиха от ДПС посегателството над паметници в турските гробища в Добрич на 6 септември.

Извършителят, съборил надгробните плочи на 40 паметника в мюсюлманския сектор на гробищния парк, където няма видеонаблюдение, а само един пазач, вече е арестуван, а от прокуратура съобщиха, че той е психично болен.

Още по темата

Въпреки това в декларация от името на ДПС Хасан Адемов се оплака, че вандализмът в гробищата се дължи на властвуващия национализъм и ксенофобия.

"Управляващите от ГЕРБ мълчат, както мълчаха и когато бяха блъскани и влачени възрастни хора на границата на изборите миналата година, както мълчаха когато се говореше за смяна на имена на местности, както когато ни отричат правото да бъдем част от нацията", обвини той.

Според ДПС ГЕРБ са дали власт на националистите без да си дават сметка за последиците.

"Мълчанието е недържавническо, рушащо устоите на демокрацията, призовавам всички държани органи и институции да осъдят вандалския акт, а компетентните органи да предприемат действия", отсече Хасан Адемов.

Според него днес всички трябва да са загрижени за демокрацията и мира в региона.

"Трябва да кажем твърдо "НЕ" на подобни актове на вандализъм, на всяка форма на разделението и противопоставянето, всичка да кажем "ДА" на правата и свободите, на демокрацията и мира", призова Адемов.

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 10 месеца

До Анонимен 23

Че какво му е на миналото? Та да е "слава Богу минало". Ми то е мирно градивно съжителство ... с трогателни спомени за миролюбив "османец" казал "ама защо нямате църква в селото". А наш пък историк каза наскоро: "Ега ти робството с къщи на три ката"?! Бог да го прости... За да не светотатствам не говоря, как, върху какво и на кои българи са били тези къщи. Но не е светотатство да помним Стара Загора, Батак, жестоката смяна на имена и вяра! За да спрат срамните обвинения към нас

51

анонимен

преди 10 месеца

Дали има протест от страна на ДПС при оскверняване на християнските гробища.Те каква партия са?!? Щото ако няма ,значи са партия представляваща друга държава??!!!

50

Анонимен

преди 10 месеца

Силна чувствителност проявяват нашите съграждани турци за гнусния вандалски акт. Но мълчаха, когато същото ставаше с български гробове, и мюсюлмани се гавреха с и пред портрети на Ботев и Левски (няколко случая!). Не са се извинили и за касапницата на гара Буново и други. А за ужасите от историята на "съжителството"?! Дори паметници правят на масовите убийци! Но сега - О, ДОРИ ЗАПЛАШВАТ! Да, вандализмът е недопустим! Гадовете да бъдат жестоко наказани. Но ако е с "мяра за мяра", кво прайм?!