fallback


Тържествата по случаи Съединението на България вече започнаха. Днес част от главните действащи лица ще са въстаниците от комитет "Родолюбие", които довечера ще пресъздадат събития, случили се преди 133 години.

На 6 септември 1885 година хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно без географско разделение да стои помежду им.
Oще по темата


Обединението на Княжество България и Източна Румелия е една от най-паметните дати в българската история. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.

"За 12 поредна година ме мотивира факта, че все повече публика идва да гледа самото мероприятие. Това е начинът, по който българите трябва да се запознаят със своята славна история", категоричен е Веселин Петков - председател на комитет "Родолюбие".

Той обясни, че площад "Централен" в Пловдив вече е готов за честванията. Там ще се състои и възстановката.

"На самото Съединение местните са носели традиционни носии, трибагреници, знамена. Самата обстановка и атмосфера е била уникална", разказа още Петков пред Bulgaria ON AIR.

Точно в 18:30 часа ще започнат големите чествания на Съединението в Пловдив. Всички жители и гости на града са добре дошли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 5 години

Шепа корумпирани из м екяри празнуват със софийските им началници най мрачната част от историята на пловдив.кражбата на южна българия.това коства на пловдив 50 години комунизъм и още 30 беззаконие и корупция.пловдивчани разберете че от софия нищо добро не можем да очакваме .кои са те да определят бюджета на най стария и красив град в европа.замислете се мили съграждани89902

23

Анонимен

преди 5 години

Драги Българи,този сайт ви поздравява с "коментар" 6

22

Анонимен

преди 5 години

Опечалени за съжаление!

fallback