Снимка: Facebook, Захари Карабашлиев

Няма да има паметник на Пенчо Кубадински в град Лозница, Разградско. Това съобщи писателят Захари Карабашлиев в профила си във Facebook.

Той повести като "добра новина" решението на Общинския съвет да отмени даденото разрешение за издигане на паметника на члена на Политбюро на БКП. Основанието е Законът за обявяване на комунистически режим в България за престъпен.

Още по темата

Карабашлиев е един от интелектуалците, които яростно се противопоставиха на идеята за издигане на монумента на бившето комунистическо величие.

24-ма души написаха отворено писмо до премиера Борисов и до президента Радев, както и до главния прокурор Сотир Цацаров и областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

В него те заявиха своето възмущение от "планирания незаконен акт" и изразиха недоумението си как при действащия от 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен все още някой в България се опитва да увековечи паметта на емблематична фигура от периода до 1989 г.

В отговор на писмото областният управител на Разград обясни, че той подкрепя техните искания, но няма законово основание да отмени решението на Общинския съвет в Лозница. Това можел да направи единствено самият съвет.

"Дали от писмото е имало полза? Не знам. Но, ако едно гражданско действие е довело до конкретен резултат - значи има смисъл. Нужен е отпор", пише в своя Facebook профил Захари Карабашлиев, цитиран от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase