Снимка: Булфото, архив
fallback

Само две двойки младоженци са били глобени този август в "Столипиново" с по 500 лева заради шумни сватби на открито.

До тава се стигнало след оплакване от живеещи в близост до махалата, че не могат да спят от денонощни веселби, съобщи шефът на Общинския инспекторат в Пловдив Ангел Славов пред "Монитор".

Oще по темата

От инспектората се свързали с полицаите от 6-то районно, за да придружат хората им в сърцето на "Столипиново".

Проверките се правели късно вечер – след 20 часа, и затова не било безопасно служителите на Общинския инспекторат да влизат сами в махалата.

На място в квартала те установили, че оплакванията за силен шум и надута музика са верни и написали акт на сватбарите.

"Като цяло нямаме много сигнали за шумни ромски сватби или някакви други празненства в махалите в Пловдив. Имам готовност постоянно да правим проверки", каза шефът на инспектората Ангел Славов.

Той уточни, че сигнали за шумна ромска музика и веселби от Шекер махалата в инспектората не били получавали.

В същото време социалните мрежи са пълни с подобни оплаквания на пловдивчани, които живеят близо до тази ромска махала.

"Ако бъде получен сигнал и оттам, ще се свържем с полицаите от 3-то районно, защото ние без полиция не влизаме в ромските махали и ще проверим. Молим за съдействие някой патрул да ни придружи. А при планувани предварително акции датата се определя така, че да е удобна и за двете институции", уточни Славов.

Глобите за ромските сватби започват от 500 до 2000 лева. Санкцията се определя в административно-наказателния отдел на община Пловдив. Минимумът зависи от нарушението.

При случай от миналата година, когато сватбарите роми влезли в конфликт както с проверяващите, така и с придружаващите ги полицаи, били глобени с 800 лева. Не е ясно дали глобените де факто плащат глобите си в община Пловдив, или санкциите остават само на хартия.

Една от причините за липсата на сигнали за шумни ромски сватби е вероятно, защото хиляди от "Столипиново" са се изнесли да живеят в Германия и се връщат в гетото да видят роднините си само през лятото. Затова и подадените молби за отпускане на помощи за отопление за тази зима са намалели двойно.

Най-много молби от хора с ниски доходи за отопление допреди година – две социалните са получавали от "Столипиново".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

икономист

преди 5 години

До СтаниславЩом в Европа, през 21-ви век хората са принуждавани да работят досущ като роби за своите работодатели, е нормално да има и такива непристъпни гета. Нормално е някои хора да не успеят да се справят с изискванията, които пазарът поставя пред тях. Обаче нали се сещате, че в 21-век не може да се живее без постоянни доходи, и след като хората не могат да се приспособят към пазара на труда, се присъединяват към най-различни престъпни схеми.. До Химлер: По Конституция могат и да не....

16

Анонимен

преди 5 години

До Бай Иван 17Мечтите на повечето българи в България водят единствено до цврък!

15

Бай Иван

преди 5 години

Електората е в ЕС ,нека братята от ЕС го поемат ,за да сме един либерален рай ;) !!!

fallback