Снимка: архив, Булфото
fallback

Квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.
Oще по темата


Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане. Това решение обаче предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Мнението на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е, че практиката може да е европейска, но това не значи, че е правилна.

"Аз имам тежки възражения срещу всички неща, които се случват на квотен принцип. Прилагането на такъв принцип изисква някой да знае какво се случва на българския пазар на труда, а такъв човек няма. Склонен съм да се съглася с бизнеса - по-добре да има стимули за такива фирми", уточни Манолов в "Денят ON AIR".

Неговите очаквания за самия закон са, че той няма да направи нищо хубаво, а точно обратното.

"Да се хлъзнеш по плоскостта на евтиния популизъм, особено на такава тема, е доста лесно. Такива решения не бива да се вземат толкова бързо. Бизнесът ще намери 1000 начина законно да заобиколи тази разпоредба. Ако механизмът ще награждава този, който наема хора с увреждания, отново ще има тежки отклонения, но ще са повече ползите. Тоягата няма да сработи, наградата обаче ще е по-полезна", категоричен е лидерът на КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Iceblast88

преди 5 години

Ако се вкара това нещо, да разбираме ли, че социалното министерство ще бъде заличено (тъй като става безполезно) и, че това ще доведе до съкращаване на държавни *** и намаляне на данъчната тежест върху всички работещи? Ако да, то може и да стане, ако не, то това е поредния пример за прехвърляне на задължения от страна на държавата към частния сектор! Дайте направо да прехвърлим всички задължения към частния сектор и да закриваме държавата! По евтино ще ни излезе!

10

Анонимен

преди 5 години

Причини за преждевременно раждане:Вдигане на тежки предметиСлучайна травма _падане, удар и др.Бурно полово сношение Много аборти Тежки храниИ много други. Психически тормоз.

9

Анонимен

преди 5 години

Говорите глупости. ДЦП се получава, когато има недостиг на кислород до мозъка. Така се получава при преждевременно раждане с най голяма опасност при родило се дете под32 г. с., поради не зрял бял дроб,незряла имунна, система, несъвършена терморегулациаПри задушаване в утробата и др. При възрастни родилки са по чести хромозомните заболявания, при майки алкохолички деца с ниско тегло се раждат.

fallback