Снимка: архив, Булфото
fallback

Група от 25 нелегални имигранти бе задържана близо до Бургас. Те са се придвижвали с леки автомобили и са само млади мъже. Групата е минала границата от Турция през гората в Странджа планина.

"Притокът на мигранти има един косвен, но изключително опасен ефект, а именно засилване ролята на организираната престъпност по всички трасета откъдето те преминават", коментира в студиото на "Денят ON AIR" експретът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Той отбеляза, че когато говорим за трафик на бежанци са намесени много пари. По данни на ООН около 7 млрд. евро е годишният оборот, с който трафикантите разполагат.

"По този начин държавите по пътя на мигрантите косвено се оказаха в хватката на организираната престъпност. В момента по всички гранични зони се наблюдава създаване на канали, които няма как да съществуват без помощта на мафията", каза още експертът.

Пред Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев обясни, че за да се справим с мигрантския проблем трябва да имаме комплексен подход.

"Не може да се разчита единствено на средствата на полицията, граничарите или пък на преградни съоръжения. Когато имаме налице корумпирана държава и забавено правосъдие, се създава усещането за безнаказаност. Много е важно да бъде изградена единна европейска политика за мигрантите", категоричен бе експретът по международна сигурност в студиото на Ганиела Ангелова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Всеки пожелал да живее в "бяла"държава трябва първо щателно да бъде проверен за връзки с терористични организации и наклонност за агресия.Второ трябва в най-кратък срок да научи езика и да започне да се квалифицира и да започне да работи.Никакви помощи от държавата.Абсолютно стриктно спазване на законите и съобразяване с местната култура и традиции.Нулева толерантност.

9

ко не

преди 5 години

Това не е възможно! В държавата има контрол на макс във всички направления!

8

Анонимен

преди 5 години

В казармата бях граничар, на времето за застрелян бежанец незаконно преминаващ се полагаха 15 дни отпуск. Ех да се върне онова време...

fallback