Снимка: Булфото

Силна буря и активна гръмотевична дейност през изминалата нощ са нанесли сериозни поражения на четири електропровода 110 kV. в района на Гълъбово, съобщиха от Енергийния системен оператор (ЕСО).

Засегнати от бурята са ЕП 110 kV "Мир", "Единство", "Успех" и "Прогрес". Силният вятър е съборил цели 6 стълба във водите на язовир "Розов кладенец".

Принудителното авариране на електропроводите е довело до временно преустановяване на част от преноса на произведената електроенергия от ТЕЦ "Брикел", отчитат от ЕСО.

Мълнията е поразила 25-метров метален стълб от далекопровод, собственост на държавното ЕСО и стана причина за спиране на 4 от далекопроводите на територията на комплекса "Марица изток".

Разразилата се свръхмощна волтова дъга е съборила от бетоновите фундаменти в язовир Розов кладенец общо 6 стълба, без захранване с енергия е останала топлоцентралата и фабриката за производство на брикети, собственост на "Брикел" ЕАД, съобщава "Монитор".

Бурята е продължила близо 3 часа, наводнени са няколко от дворовете в града , част от спортната зала  и тренировъчното игрище на местния футболен клуб "Енергетик".

Екипи на оператора от мрежовите експлоатационни райони в Стара Загора, Пловдив и Хасково работят от първите минути на аварията за отстраняване на щетите. На място са изпълнителният директор на дружеството и директорът на Централно диспечерско управление.

Работи се по резервна схема, за да бъде възстановен преносът на произведената електроенергия от ТЕЦ "Брикел" възможно най-бързо, отчитат още от ЕСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase