Снимка: "Монитор"
fallback

Огнена стихия обхвана тази сутрин къщата, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков във Варна. Сигналът за пожара на на ул. "Георги Живков" 11 е подаден в 8:13 часа.

Веднага са изпратени три екипа огнеборци със специализирана техника, които са загасили огъня. По първоначална информация, причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от МВР-Варна. Няма пострадали.

Инцидентът става седмица след като медиите във Варна алармираха, че домът, в който Йовков е написал повестта "Жетварят", пустее и се руши.

В имота липсвали всякакви признаци на живот, за което свидетелстват падналия покрив и купищата боклуци, установи тогава проверка на място, направена от "Монитор". Съседи казаха, че често в изоставения имот се навъртали клошари, от които са и разхвърляните вехтории из двора.

Само паметната плоча пред вратата напомня за времето, когато певецът на Златна Добруджа е живял във Варна, където е създал първата си следвоенна творба. Знакът обаче е доста стар, ако се съди по надписа.

Мнозина варненци заподозряха нездрав инвеститорски интерес в подпаления дом на класика.

"Има и свидетели, които са видяли мъжа, подпалил къщата от две места, да напуска мястото десетина минути по-рано", споделя пред изданието варненец, живеещ в съседство от дълги години, пожелал да остане анонимен.

Къщата не е паметник на културата и не е много известна сред варненци.

Въвморската ни столица Йовков се установява за кратко - в периода 1919 г. - 1920 г., когато е учител в Мъжката гимназия. През октомври 1919 г. там се ражда и единствената му дъщеря - Елка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Съседа

преди 5 години

Доста фантазии прочетох. Къщата се обитаваше допреди 2-3 години, това е обикновенна стара занемарена градска къща не е паметник на културата и няма никаква стойност освен че Йовков е живял една година под наем в къщата и има поставена табела на огразата за това. Иначе в парцела ще се построи малка кооперация, нищо особенно. Вероятно в момента се изкарват необходимите документи за строеж. В къщата имаше две момчета клошари вечерта преди пожара, вероятно са я запалили непредумишлено.

12

Да позная

преди 5 години

Офис сграда? Мини-небостъргач?

11

Анонимен

преди 5 години

Герберастките крадци и разбойници явно са си харесали мястото за някой мол.

fallback