Снимка: архив, Булфото
fallback

98% от жилищата у нас са частни, което от една страна е проблем, а от друга страна е възможност. Защото, когато са частни, се нуждаят от обновяване, което е отговорност на техните собственици.

В същото време 1 200 000 жилища у нас са необитавани, а 40 % от населението живее в пренаселени имоти. Това стана ясно по време на семинар в Пловдив на тема "Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи, чрез Национална жилищна стратегия 2018 – 2030", в който участва зам.-министърът на МРРБ Малина Крумова, предаде "Монитор".

По думите й собствеността от една страна е инвестиция, ресурс, който собствениците омаловажават в България, но също така, бидейки актив, се нуждае от постоянна поддръжка. Това е един от основните идентифицирани проблеми в проекта за Национална жилищна стратегия.

Oще по темата

Жилищният фонд у нас е доста застаряващ и дори компрометиран поради неправилна поддръжка в последните 20-30 години. "Политиката, която държавата може да прилага в тази посока, е разбира се да създаде механизми, било то финансови или законодателни, които да насърчават собствениците да изпълняват задълженията си по закона", уточни Крумова. По отношение на конкретния проблем със сегрегираните райони в немалко общини у нас проблемите са по-големи. На първо място има неуредени въпроси със собствеността на земята и с правото на тези граждани да бъдат настанени точно там, а сградите са без строителна документация и законово не са въведени в експлоатация.

Една от предложените политики за дейност в Националната жилищна стратегия е въвеждането в експлоатация на необитаваните жилища у нас. Според Малина Крумова трябва да се създадат стимули и механизми, така че гражданите, които притежават необитавани жилища, да бъдат стимулирани, може и чрез по-ниски данъци, да ги предложат на наемния пазар.

Това пък да доведе до отдаването на имота на по-ниска наемна цена. „От една страна имаме 1 200 00 необитавани жилища, а от друга – 40% от населението живее в пренаселени жилища. Това са парадоксални аспекти на жилищната политика. Със сигурност не говорим за отчуждаване, за отнемане на тези жилища, а по-скоро за данъчни и финансови стимули те да бъдат предлагани и да бъдат използвани за това, за което са създадени”, обясни Крумова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

tsccccc

преди 5 години

сега разбрах къде я сърби тази, искала ни имотите ама без пари, наем жълти стотинки, продаване жълти стотинки, това са "демократите", скачахте за тях, ей ви 30г ви ограбват, комунистите поне посягаха на богаташите на банкери и фабриканти, а тия на обикновените хора, а в бояна и банкя няма да ги пипат, нали, гнусна г'ерберастка.

141

pitam

преди 5 години

защо ли не го дават под наем ***, кой ще се лиши от допълнителен доход, значи има причина да е празен и собственика да не печели от жилището си, затвор за вас ще има пък каквото искате приемайте, нито сте вечни,нито ще останете ненаказани. Чакам отговор защо не иска собственика да печели от празното си жилище. М'аменцето ви с'оросоидско

140

Крумова - ковра

преди 5 години

И като са празни защо за тях се плаща данък смет, щом никой не изхвърля ***?!

fallback