Снимка: Булфото, архив
fallback

Културният център "Евгений Босилков" в Белене започва инициатива за почитане паметта на невинните жертви на тоталитарните режими през 20-ти век. Това съобщи на БТА отец Паоло Кортези - председател на центъра.

Той уточни, че всички прояви ще преминат под мотото "Всички за един, един за всички" от 23 август до 9 септември.

Началото ще бъде поставено на 23 август - ден, в който всяка година Европа отдава почит на жертвите на тоталитарните режими, поясни отец Кортези.

На 9 септември инициативата ще бъде закрита в светилището на Евгений Босилков в Белене с концерт на Плевенската филхармония, която ще изпълни "Реквием" на Моцарт, с посвещение на Евгений Босилков и всички жертви на тоталитаризма.

По идея на културния център е подготвена изложба "Евгений Босилков и мъчениците на 20-ти век". Темата е представена със снимков и документален материал на три езика - български, френски и италиански.

Инициаторите са отворили библиотека с повече от 300 книги, посветени на темата, които са достъпни до всеки желаещ. От 23 август до 9 септември са предвидени посещения на места, свързани с паметта на жертвите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 5 години

След като има такива коментари в защита на Белене, мани.Тотална и масова деградация.

77

Българин

преди 5 години

Колко българи загиват от терористичните актове и "въстания" на БКПВъоръжените действия за завземане на властта, и почти непрекъснатият седемдесетгодишен терор не са предизвикани, още по-малко са провокирани от правителствата преди 9 септември 1944. БГ комунисти започват да създават въоръжена организация с цел насилствено завземане на властта още между 1915 и 1918 г., преди болшевизацията на Партията.Българският народ, атакуван от комунисти и земеделци, е бил в състояние на неизбежна отбрана.

76

Анонимен

преди 5 години

До ПуйкатаАбе ти нормален ли си?9 Май е ден на Европа,когато е приключила войната над фашистите,всички го празнуват,не е само в България.

fallback