Снимка: pexels.com

Американското издание "Бизнес инсайдър" публикува материал, посветен на десет държави със сериозни демографски проблеми.

Специално място в него е отделено и на демографската криза, като една от проучваните страни е България.

Изданието пресмята, на база статистически данни, че сме страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро българите ще бъдем колкото след края на опустошителната Втора световна война.

"Очаква се през 2050 г. българите да са едва 5,4 милиона, като за това е виновен не само ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, но и високата емиграция", пише "Бизнес инсайдър".

Десетте държави с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като повечето са членки на ЕС.

В тази негативна класация след България се нареждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария, пише "Дарик".

Изненадващо обаче със сериозни демографски проблеми се оказват и едни от най-населените държави в света. Проблеми с ниската раждаемост имат дори САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство. Повечето от тези страни обаче успяват да компенсират спада на раждаемостта с приема на имигранти.

Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща "демографска бомба".

Експерти предричат, че през 2030 г. 25% от населението на страната ще бъде над 60 години.

В продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше по повече от едно дете, припомня "Бизнес инсайдър".

Коментари Напиши коментар

336

AHA

преди 7 месеца

Феминизма и унищожението на традиционното семейство води до намаляване на населението.Какво ви се струва странно?

335

До 323

преди 7 месеца

и 30-годишния Ви неженен син:
Вие сигурни ли сте,че обратен не е вашия и син и ордата му от 20-тина скопци. Момичетата имат безпогрешен инстинкт кой е мъжкар, способен на здраво поколение. Я се вгледайте по-добре в "перфектния" ви син !

334

Гостилничаря

преди 7 месеца

Харманли РАДЕВ, тези неща, които приписваш на Радев ги имаше в държавата ни още когато генералът летеше и даваше дежурства като военен пилот, че даже и далеч преди това. Нещо си се объркал, мафията е зародиш на о.з. Гоцев и компания, отгледана е в лоното на БКП, знаковите и фигури са преоцветени дейци на номенклатурата. Това са неща, които никога няма да изчезнат тук. По-скоро ще се стопим до 1-2 милиона или даже по-малко отколкото мафията да започне да работи против себе си.