Снимка: архив, Булфото
fallback

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Николай Т. срещу определената му преди 10 дни от Окръжен съд първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража".

Вече бившият командир на отделение при затворническото общежитие е привлечен като обвиняем на 19 юли тази година заедно с други двама свои колеги надзиратели за това, че за времето от 31 май до 18 юли 2018 година са освободили неправомерно лишен от свобода, позволявайки му да напусне територията на общежитието.

Oще по темата

На този етап от разследването обвинението, което им е било предявено, е, че като надзиратели са нарушили служебните си задължения или са превишили властта и правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда.

Законът наказва това престъпление с лишаване от свобода до пет години или с пробация, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Затворникът, който е ползвал неправомерния "отпуск" - Искрен Маринов, е изтърпявал наказание от шест години и осем месеца за участие в организирана престъпна група. През март 2017 пред Пловдивския военен съд той се е признал за виновен за кражбите на 19 луксозни коли по морето и е получил осъдителна присъда. Остават му да изтърпи още 4 години и 4 месеца.

Днес представителят на Апелативна прокуратура-Варна припомни, че надзирателят на практика е превишил властта си, като е преценил, че затворникът не е обществено опасен, въпреки че в периода, в който е излизал с разрешение от затвора е търпял наказание за нарушение на затворническата дисциплина, а с присъда е бил изолиран и от обществото, предава "Дарик".

Николай Т. не е имал и право да разпорежда на своите колеги надзиратели, които са на вишката на затвора или на портала, да позволят излизането на затворник. Това било в правомощията единствено на главния надзирател на затвора.

Съдебна инстанция приема, че е била изградена стройна организация между надзирателите, привлечени като обвиняеми, които грубо са нарушавали служебните си задължения и закона, като са освобождавали лица, лишени от свобода, без да имат права за това.

С идентични аргументи Варненският апелативен съд остави без уважение и жаблата на Милен Д. - вторият надзирател, привлечен като обвиняем по това досъдебно производство, който ще остане да търпи определената му от Окръжен съд мярка за неотклонение "домашен арест".

Въпреки че двамата обвиняеми са вече дисциплинарно уволнени и отстранени от длъжност, въпреки продължителния им стаж в системата на ГД "Изпълнение на наказанията", както и на наградите, които са получавали за добрата работа, и този съд намира, че е реална опасността всеки един от тях да извърши престъпление против правосъдието, като се опита на окаже въздействие върху своите вече бивши колеги или свидетели.

Определенията на Апелативен съд не подлежат на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

АНОНИМЕН

преди 5 години

НЕ СТРОГА ОРГАНИЗАЦИЯ ,А СТРОГО ОРГАНИЗИРАНА ЕЙРАРХИЯ ,И ОБЛАГАТА СИ Е ЗА ТЯХ ,ЩОТО ТАМ С 2 *** 3МА НЕ СТАВА ,ОПГ МУ ВИКАМ АЗ ,ПРЕЗ АП СЪД СА МИНАЛИ МНОГО ОПГ И ВСИЧКИ СА ВЛИЗАЛИ В ЗАТВОРА ,ТИЯ ,АКО ГИ РАЗСЛЕДВАТ ПОВЕЧКО ,МНОГО ПИСАНЕ ЩЕ ПАДНЕ ,НЕ ,НЕ ГОСПОДА СЪДИИ ,ЯВНО МНОГО ТАРТОРИ НА ОПГ СА ИМ ПЛАЩАЛИ ,ПРЕДИ ВРЕМЕ ПАК ВЪВ СЪЩИЯ ЗАТВОР ,НАДЗИРАТЕЛ С НАРКОТИЦИ ,ТЕ СА ОТ ЕДНА ОПГ ,А СЕГА ДА ВИДИМ КОЛКО Е СЪД БЪЛГАРСКИЯТ СЪД

3

крАСАВци

преди 5 години

Освен, че е много глупав и нагъл българският полицай е крайно алчен и корумпиран.

2

Анонимен

преди 5 години

Посмешище

fallback