Снимка: БТА
fallback

Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на село Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района.

Това заяви Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.

"Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано", допълни министърът, цитиран от БТА.

Oще по темата

"В стадото кози на възрастна жена от село Шарково, както и в други две малки стопанства в селото, засега няма положителни проби, но преди това в населеното място са се появили позитивни проби, което означава, че е съществувал контакт между болни и здрави животни. Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района", каза Румен Порожанов.

Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория. Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни.

Централният щаб за борба с чумата по дребните преживни животни ще поиска утре изслушване по проблема в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

аха

преди 5 години

До АнонименА не теб кой то плаща да пишеш за тези младежи? Ти познаваш ли ги? Добре е че са там, иначе дезинформацията е в пълен ход.

12

Анонимен

преди 5 години

НА НИКОЙ ЛИ НЕ МУ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ,ЧЕ ПРОТЕСТИРАТ 3-4 ЖИВОТНОВЪДИ И ОСТАНАЛИТЕ СА "ДОБРЕ СЛОЖЕНИ МЛАДЕЖИ" ПРАТЕНИ ОТ *** И КОМУНИСТИТЕ ? НЕ ВИ ЛИ ПРИЛИЧАТ ТЕЗИ ЮНАЦИ НА ПЛЮМКИТЕ ПРЕДВОЖДАНИ ОТ БИСЕР ПЕТНОТО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ,НА КОИТО ОТНОВО ТОГАВА ПЛАЩАШЕ *** И КОМУНИСТИТЕ ? ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ МУТРИТЕ ДА ИЗНУДВАТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА?

11

ветеринар

преди 5 години

Това с чумата е поредния вариант на геноцид в България! Инк. период на заболяването е около 7 дни и животните стават бавни, омърлушени без апетит, защото има външни прояви на болестта -бледи и оточни устни ,което е предпоставка за не добро хранене.Животните имат секреция от устата,очите,носа ,постепенно започва некроза по лигавиците и кожата и животните умират!Аз като гледам всички убити животни бяха в цветущо здраве и с апетит и това, което извършвате е биологична война против българите.ЛЪЖЕТЕЕ

fallback