Снимка: Булфото
fallback

Шест години след ужасяващия терористичен акт на "Хизбула", тук, на летище Сарафово сякаш времето е спряло. Само за един момент на днешната дата преди 6 години се промени животът на близките на шестте жертви, България също бе променена завинаги. Процесът срещу терористите от "Хизбула" продължава, призоваваме правосъдието да възтържествува. Лицата, дали самостоятелно, или като пратеници на терористична организация, никога няма да получат прошка. Това заяви преди минути посланикът на Израел Ирит Лилиан на възпоменателната церемония в памет на жертвите от атентата на летище Сарафово от 18 юли 2012 г.

Oще по темата

Тя призова международната общност да е единна и по-добре координирана срещу борбата с тероризма. "Все още не е открит лек срещу омразата и фанатизма, нужно е да сме единни, Израел и България ежедневно демонстрират това", каза още посланик Лилиан.

Близките на петимата израелски туристи, които намериха смъртта си на бургаското летище, отправиха молба към българското правосъдие и система да бъде приложен законът в цялата му строгост срещу "Хизбула". Техен представител подчерта, че тримата атентатори са били пратени от терористичната организация с цел да убият колкото се може повече израелски туристи, дошли на почивка у нас.

"Никаква кауза не може да признае убийството, а битката за доброто трябва да се води на всички фронтове", бе част от обръщението на президента Румен Радев, който изпрати съболезнователен адрес.

Малко след 17 часа роднини на убитите израелци запалиха свещ в тяхна памет на мемориала, изграден на лобното им място.

Свещичка за българския шофьор Мустафа Кьосов запали областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. На церемонията с поднасяне на венци и знамена присъстват още зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, главният секретар Младен Маринов, председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който по време на атентата беше вътрешен министър, депутати, шефът на Апелативната прокуратура Любомир Петров и на полицията старши комисар Калоян Калоянов.

Церемонията протича при засилени мерки за сигурност, а на покрива на стария Терминал - пристигащи са разположени снайперисти, съобщава "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 5 години

В резултат на горещините през този ден в Сарафово се е взривила дефектна газова уредба на автобуса при пускането на двигателя, а това момче от камерите за наблюдение е най-обикновен европейски "гларус" ???

16

1

преди 5 години

До ПроСоТо,вие простихте на дс,те бяха организаторите,питайте антон тодоров,четящия досиета.

15

Анонимен

преди 5 години

А лекарство против ка.ни.ба.ли.зъм има ли открито?

fallback