Снимка: архив, Булфото
fallback

Заразата с чума по животните в Ямболско не спира да държи висок обществен градус. Проблемът достигна до президента и вицепрезидента, които критикуваха действията на властта.

Мерките на управляващите се превърнаха в очите на хората в наказателна акция. Държавният глава поиска от кабинета отговори дали и занапред масовото изтребление на здрави животни ще бъде единствената мярка за овладяване на подобни кризи.

Oще по темата

Според създадения оперативен щаб заразата идва от Турция, а ресорният министър Румен Поружанов призна, че ситуацията е излязла извън контрол.

"Никой не разбра защо беше нужно да е избиват близо 4000 животни. Европейската директива предвижда умъртвяване едва след доказване на заболяването. У нас дори не е установен типът чума. Не може да се действа на принципа няма животно - няма проблем", отбеляза д-р Марина Иванова от Фондация "Четири лапи".

"Разпространението на вируса става за секунди. Да използваме хорското недоволство, за да извличаме политически дивиденти, е цинично. Ветеринарните лекари трябва да си свършат работата. Когато те са възпрени от екзалтирани тълпи – това не е от полза за никого", добави председателят на областния съвет по животновъдство в Ямбол Стоян Чуканов.

В студиото на "България сутрин" д-р Иванова подчерта, че в Турция наистина има огнища на заразата, но те били чак в азиатската ѝ част.

"Всеки хвана полета на недоволството, за да извади собствени дивиденти. Градивното състрадание е по-важно за превъзмогване на тази голяма човешка трагедия", обобщи Чуканов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Другаря Министър

преди 5 години

Румен Порожанов няма никаква представа от епизоотии а ветеринарите бяха просто неопитни хора .Порожанов не е предприел действия които да предодвратят вноса на болни животни , а да беше се поучил от министрите от социализма. На 4 август 1988г тогавашния министър на земеделието и горите Алекси Иванов издава наредба 4 за това че на всеки ГКПП трябва да има хора от ДВСК които при най малките съмнения за вносно болно животно да не го допускат в странта която наредба е отмена 2001г.

30

Другаря Министър

преди 5 години

След 2001г няма ветеринари на граничните пунктове и вноса на болни животни е практика от години , през социализма за периода 1986-1989г няма нито едно ефтаназирано животно и тогава земеделския министър А. Иванов си е свършил работата за разлика от Порожанов.При МС на НРБ имаше Щаб по ветеринарно епизоотичната обстановка в България с шеф агроминистъра - днес няма такъв щаб в МС . Защо страната днес не е сезирала Международната организация по епизоотиите с шеф акад. Никола Белев който да помогнеПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2018/07/17/evtanaziiata-zaradi-chumata-zakonna-opoz

29

Катя

преди 5 години

Мисля че е крайно време политиците в България да започнат да си вършат работата за която им се плаща... Обзалагам се че документите за които жената говори не са прочетени от нито един човек на главна позиция и това все пак им е работата.... да следят че всичко се изпълнява както трябва...не мога просто да повярвам до каква степен пренебрегнаха всички човешки права и правата на животните... време е вече да оставим старите методи на широбаджанащината, на кой брат и кой сват ...

fallback