Снимка:

Чествания на връх Бузлуджа днес по случай 150 години от гибелта на националните герои Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието протече под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът каза пред камерата на Bulgaria ON AIR, че в такива паметни моменти всеки от нас трябва да си зададе въпроса: "Какво ние сме готови да жертваме за България?"

Събитията на Бузлуджа са пример на саможертва, "тези млади хора са имали една кауза - Освобождението на България, за която за загинали", допълни той.

В Казанлък стотици се включиха в поднасянето на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа на едноименната улица в града.

По-късно на връх Хаджи Димитър, известен със старото си име Бузлуджа, бе отслужена заупокойна молитва, а след това близо 150 активисти на Националното дружество "Традиция" проведоха мащабна възстановка на гибелната битка на войводата и неговата чета.

Честванията продължиха с народен събор – надпяване с възрожденски и патриотични песни, в който се включиха повече от 20 общини. Безсмъртната песен "Жив е той, жив е" огласи старопланинския връх Бузлуджа, до който днес се изкачиха хиляди българи от двете страни на Балкана. 

Това е първата голяма битка за свободата на България. Две години по-късно е обявена Българската екзархия, а десет години по-късно е възстановена българската държавност, припомни в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния музей "Шипка - Бузлуджа".

"Четата на Хаджи Димитър, която наброява в началото 125 българи от всички региони на поробеното ни отечество, изминава за 12 дни 160 км до върха, под който последните 24 четници се бият със 700 башибузуци. Поклон. Да живее България", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Венци и цветя пред гранитния паметник на Хаджи Димитър положиха зам.- председателят на парламента Емил Христов, областните управители на Стара Загора и Габрово, депутати, граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase