Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Пореден протест в Благоевград в защита на предполагаемото древно селище Скаптопара. Хората се събраха пред общината в града, за да изразят подкрепата си за изграждането на магистрала "Струма“. Категорични са обаче, че няма да позволят археологическите разкопки край село Покровник да бъдат унищожени, предаде Bulgaria ON AIR.

Местните хора са притеснени, че археологическите находки ще бъдат унищожени заради трасето на магистрала "Струма“, което трябва да премине оттам.

Хората излизат на протест два дни след изтичане на срока, даден от премиера Бойко Борисов на експерти от Министерството на културата да се произнесат за същността на разкопките. Това обаче не се случи.

За първи път власт и местни хора от Благоевград застанаха един срещу друг по казуса през пролетта. Тогава бяха разкрити и първите археологически факти за древния град. Местните настояват те да бъдат консервирани на място.

Археологическите разкопки на античното селище край Благоевград трябва да приключат до 20 юли.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 5 години

Първо бяха бръмбарите, скакалците, зайците и какво ли не. Сега са разкопките. Утре друго. Хора гинат там. Хора. И то всеки ден. Докато разни си играят на протести. Никой от тези не знае ако ги питате какво да прави с разкопките. Никой не знае има ли нещо поне малко ценно там. Никой не знае дали ще се работи върху тях или ще заприличат на бунище, защото пари за всяка археологическа находка няма. Никой не знае ще ги посети ли поне един човек тези разкопки. А хората гинат и на никой не му пука.

26

Хан Крум

преди 5 години

Госпожа Опа.шата Лъ.жа се почуди вече кого да вдигне на протести за да си повдигне умиращия рейтинг. То все едни и същи протести излизат - по един файтон хора събрани от цялата татковина. Нема како - нема да ГО вдигнеш. Рейтинга имам предвид. То вече и ДРУГО не можеш да вдигнеш, че нещо поодъ.ртя, понад.е.беля, понаправи дебела гуша от Техноимпекс и търкането на депутатските банки. Нищо де - поне "яка ду.пара" направи.

25

Анонимен

преди 5 години

Тези "хиляди" протести май са организирани от от БСП?

fallback