Снимка: Булфото, архив

Жители на рудоземското село Елховец излязоха на протест срещу изграден от англичани кучкарник в селото им. По думите им, животните не има давали да спят с непрекъснатия си лай, а освен това се носело и неприятна миризма от сградата.

Кучкарникът се стопанасива от Антъни и Даян Роулс, които закупили постройката в селото през 2011 г. В нея отглеждат средно по около 100 кучета.

"От началото приютът създава дискомфорт на хората. Близо е до къщите. Хората не могат да спят от лая на кучетата. Беше направен в селото без необходимото разгласяване. Оттогава протестираме пред институциите, но ефект няма", обясни Венцислав Енев пред "24 часа".

Сега в Елховец научили, че община Рудозем е издала строително разрешение за преустройство и пристрояване на приюта за временно настаняване на бездомни кучета и котки.

Според Енев съществуването на приюта противоречи и на Закона за защита на животните, тъй като той трябва да е извън границите на съответното населено място. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов обясни, че на чужденците им е предложено друго място за приют, но те настоявали да бъде върху техния имот.

В последните години са правени десетки проверки от всички институции, които обявявали, че англичаните имат право да отглеждат в този обект кучета.

"Единственият проблем е високото ниво на шум, но в инвестиционния им проект има мерки за шумоизолиране, затова сме дали разрешение. Моето мнение е, че наистина на приюта не му е мястото в населено място, но в крайна сметка кучетата са домашни любимци, могат да бъдат отглеждани в населено място", добави Пехливанов.

В интернет страницата на фондацията Rudozem Street Dog Rescue англичаните са описали дейността си като служба за спасяване на кучета от улицата - Rudozem Street Dog Rescue.

Англичаните пък искат да обновят обекта си, тъй като е единствена надежда за бездомните четириноги. И декларират, че имат екипи за осиновяване в други страни и намират домове с добри стопани на приемните си кучета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase