Снимка: Facebook
fallback

Българската агенция за безопасност на храните избива стотици овце в няколко странджански села. Причината е открито заразено животно в едно от стадата в района.

За това стана ясно от редица постове и снимки във Facebook. Стопаните на умъртвените животни са в шок, някои предричат, че това ще доведе да загиване на животновъдството и на живота в Странджа.

Над 400 са евтанизираните животни в село Кости, съобщи Bulgaria ON AIR.

Селото ще остане под строга карантина поне 3 дни. Там е разположена импровизирана дезинфекционна площадка. Сламата се обработва със специален разтвор, който не позволява да се разпространи заразата.

 Обработват се всички коли, които влизат и излизат от селото. Днес започна заравянето на всички умъртвени животни. От Българската агенция за безопасност на храните се надяват, че няма да се допусне разпространението на болестта в други райони, тъй като селото е доста отдалечено и има само един вход и изход.

Жителите на селото се надяват да бъдат обезщетени от държавата, но след шапа, преди години, и чумата сега, не знаят дали пак ще гледат животни.

В селото се носи мълва, че чумата може да е пренесена от Турция от нелегални мигранти. В южната ни съседка има открити огнища на болестта. Наложената карантина отказа от разходка в живописното село и туристи.

Забраната за транспортиране на дребни преживни животни в Бургаско остава в сила. Граничните ни служби са предприели и засилен контрол при пунктовете с Турция. Проби за зараза по животните ще бъдат взети и от други странджански села.

 "Не знам какво да кажа. Все още не искам да повярвам,че това ми се случва за трети път - първо беше шапа, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам, вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. Но заради открито такова в стадото на колегата, избиха всички. Нямам думи просто,едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера-държах ги едно по едно,за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора,страшно е!", каза пред "Стандарт" един от потърпевшите стопани, 29-годишният Венко Георгиев от село Кости.

Той гледа животни откакто се помни, а сериозно се захванал с това преди 10 години.

"Практиката, включително сред колегите ни в останалите европейски страни, а и по света, е животните да бъдат евтаназирани. Няма как да се справим с разпространението по друг начин", категоричен е дректорът на Българска агенция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

"Няма как категорично да се заяви, че това е причината за случите у нас. Начините, по които животните могат да бъдат заразени са много", каза той пред "Дарик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Адаша

преди 5 години

Мен ми се струва че проблема е в нашите чиновници от БАХБ. Тия евео директиви обикновено са така написани, че може да фи прилагаш както искаш. Обаче най-лесно за тях е да умъртвят здравите животни. Със сигурност има и други варианти, ама е свързано с много усилия.

30

Маг. фарм.

преди 5 години

До АнонименЧумата по овцете не е бактериално, а вирусно заболяване. Вие описвате бубонната чумa, която е с друг причинител.

29

Анонимен

преди 5 години

Това е лесен начин, да смачкаш малкото честни земеделци, който не са от "нашите" хора.*** ! Възстановяване !!!!

fallback