Снимка: архив, Булфото
fallback

Нов закон по нова евродиректива се подготвя във връзка с използването на огнестрелно оръжие в исторически възстановки на героични събития от миналото.

Подобни инициативи са не само преклонение към историята, атракция за публиката, но и силен коз в патриотичното възпитание на младите, пише "Монитор". Също така те са източник на приходи от културен туризъм.

Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Юристът Огнян Маринов, председател на Национално дружество "Традиция", което се занимава с представянето на подобни исторически спектакли на открито, обяснява, че евродирективата има само препоръчителен характер.

Не се прилага едно към едно в националното законодателство на която и да било страна, но ако на тази база се приеме закон, може да сложи край на историческите възстановки.

Ако законът се приеме ще се наложи опълченците и хайдутите да ползват бутафорни оръжия от дърво и стиропор, както е в киното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 5 години

Гледай си работата бе! Що ще забраняваш оръжията,а?! за да може хората на село да не може да се защитят?! И какво-ще отнемеш и оръжията по ЗЧОД,ама на тях лиценза от МВР се издава. И понеже мутрите имат пари каквито не си и сънувал гардовете им пак ще имат оръжия,а ти ***,ще се молиш да не заврат някое от тях където не ти огрява слънце. Няма да си дам оръжието за самоотбрана. Бивш военен съм, ела да ми го вземеш! Като ти слушам глупостите,за трепане си,жалко че още не е станало....

75

Анонимен

преди 5 години

Няма страшно. Те са всемогъщи. Задниците им се трансформират в джапанета и пукат като пиратки на Нова Година.

74

extremist

преди 5 години

ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА СВОБОДНО ПРИТЕЖАНИЕ НА ОРЪЖИЕ - КАТО В САЩ

fallback