Снимка: архив, Булфото
fallback

Цените на горивата тръгнаха рязко нагоре. В рамките само на месец те се увеличиха с около 10 стотинки.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация подчерта, че това се дължи на котировките на суровия петрол на борсите.

"За период от една година петролът се е повишил почти двойно. Не мисля, че се случва нещо извънредно на пазара. Цената на горивата в България е най-ниската в ЕС. Ние сме под средноевропейския тренд", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Oще по темата

Бенчев добави, че се очаква да видим до каква степен летните пътувания ще окажат влияние на цените на горивата. По думите му влиянието ще бъде в рамките на няколко стотинки.

"Петролът е борсова суровина. Цената на петрола и на горивата не зависи от покупателната способност на хората", отбеляза той и посочи, че трябва да си зададем въпроса европейски ли са нашите заплати.

"Напълно нормално е да има различни цени в различните градове. Има значение къде се намира обектът, колко хора работят и какви количества продават. Пазарът е изцяло географски ориентиран", обясни още Светослав Бенчев.

Икономистът Стоян Панчев допусна, че в по-дългосрочен план най-вероятно горивата ще се отразят и на цените на стоките. Основният въпрос е какво ще стане на международните пазари, смята той.

"Цените се влияят от търсенето и предлагането от двете страни на границата. Това са нормални процеси", каза Панчев, запитан за вариращите цени на горивата в различните български градове.

"Трябва да работим за по-ниско ДДС или по-нисък акциз. Ако политиците искат да направят нещо, това е посоката, в която трябва да мислят", подчерта Панчев в студиото на Златимир Йочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 5 години

Цената на газта която е показана в гр.Стара Загора е нереална. Тук цената е от:0.84-0.95!

63

Вангу

преди 5 години

На ниските ни доходи се дължи ..Ами когато цените спадат по борсите що нашите не падат-това пък се дължи на алчност на търговците...Да идва метеорита и да се свършва...

62

До 61

преди 5 години

"Още един като драгалевския крадец, Симеон Крадливий и мутрата от СИК и България загива." Още едно управление на БКП/БСП (Луканов, Виденов, Станишев, Орешарски, Нинова и т.н.) и България загива. Фалит след фалит на държавата при управлението на комунистите. Всеки път тръгване от нулата. Боже, пази ни от червената напаст!!!

fallback