Снимка: bgonair.bg

Поредният епизод от родната сапунка за кравата Пенка доби комичен оттенък, след като ветеринарните власти в Кюстендил установиха, че добичето не е бременно.

Още по темата

"Вчера моите колеги взеха кръвни проби от кравата", обясни Велка Войнова, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

"Пробите са насочени в Националния диагностичен институт. Изследванията ще бъдат за бруцелоза, син език, злокачествена катарална треска, ку-треска и заразен нодуларен дерматит", обясни тя.

По възможно най-бързия начин след като се получат резултатите ние ще бъдем информирани за здравословното състояние на Пенка, коментира още тя.

"Животното в момента се намира в село Копиловци, в обект, който е собственост на стопанина на кравата. Тя е поставена под възбрана, отговорността за спазване на възбраната е в ръцете на собственика на животното", каза Войнова пред БНТ.

Тя обясни, че когато се възбранява едно животно е абсолютно забранен достъпът на външни лица до него.

"Господин Харалампиев не спазва тази забрана, с което той отново нарушава ветеринарно-медицинското законодателство", настоя тя и заключи: "Законодателство се прилага не с емоция, а с разум".

Припомняме ви, че кравата Пенка премина през границата - през граничния пункт "Отоманци" и прекара около две седмици в Босилеград.

Там я открил местен фермер, който я хранил и се грижил за нея, а на изпроводяк за България я прегледал и ветеринар, който установил, че тя е добре.

На границата у нас обаче инспектори на БАБХ обявиха, че животното трябва да бъде умъртвено, защото е престояло повече от две седмици извън ЕС.

Иван започна борба за кравата си, за която той твърдеше, че е бременна.

Сагата с Пенка бе описана надлъж и шир – материали за добичето се появиха в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase