fallback

По-малко пластмаса, повече море. Възможно ли е Черно море да е свободно от пластмасови отпадъци? Различни природозащитни организации, сърфисти и учени обединяват сили в обща кампания, която да насочи вниманието и да ограничи използването на вредните пластмасови чаши, сламки, вилици и всякакви захвърлени отпадъци по Черноморието.

Атанас Куцев - продуцент на филма към проекта Windtowin, е категоричен, че проблемът със замърсяването на водите с пластмасови отпадъци е доста сериозен в световен мащаб.

"Въпреки това този проблем не е толкова изследван в България. Не се знае колко точно е замърсено родното Черноморие, а трябва. Идеята на инициативата е хем да е забавно, хем информативно", уточни още Куцев в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му инициативата включва надпревара със сърф, заедно с която ще се движи и кораб с учени, които да изследват Черно море и да кажат как може да се справим с проблема. Освен това в самата кампания е включен и концерт в "Маймунарника" на 5 юни.

"Основното замърсяване идва от плажовете без концесия. Когато ивицата е дива, тя не се почиства. Голяма част от пластмасата идва от сушата и от корабите. Нашата цел е хората да обърнат внимание на този сериозен проблем и да видят, че пластмасата е навсякъде около нас", отбеляза той.

Куцев смята, че е доста лесно човек да замени сламката с такава за еднократна употреба, защото "всичко е до навик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

65

преди 5 години

2014 год.на 12 януари бях в Ахтопол на плажа.При 19 градуса.Беше чудно.Но мърсотията на плажа беше зверска.И в колибата на клошаря е по чисто.Морето беше изхвърлило какво ли не.Имаше вече и почистващи машини с гребла.,та до юни да успеят да почистят.Иначе в тая пуста чужбина било хубаво.Ами ,да.Щото не живеят гадове като нас.Ако ни преселят ъам всичките,що сме останали тук,ще им е бем мамата на плажа за едно лято

13

Анонимен

преди 5 години

Средностатистическия, гражданин на света няма нищо против затрупването с пластмаса ако това му позволява да води мързелив начин на живот...

12

До 11

преди 5 години

Мен най-много ме дразни, че точно хората които си изхвърлят *** където им падне, после най-много реват, че им е мръсно.

fallback