Снимка: архив "Булфото"
fallback

През последните години има интерес от все повече млади хора към земеделието и това се дължи и на подкрепата на правителството, похвали се ресорният министър Румен Порожанов.

Според него директните плащания от държавата, които вървят паралелно с евросубсидиите, са допълнителен инструмент за мотивиране на хората да се захванат със земеделие.

Той обаче призна, че след 2020 г. родните производители ще могат да разчитат на по-малко пари от Европа, защото се налага преразпределение на бюджета след отделянето на Великобритания от ЕС.

Порожанов обясни, че в бюджета след Brexit ще има 20 милиарда евро недостиг.

"ЕК предвижда намаление от 5 на сто на общия бюджет за земеделие, така че след 2020 г. той ще е 365 милиарда евро. От тях 276 милиарда са за директните плащания, а останалите са за развитие на селските райони", каза министърът.

За нашите земеделци бюджетът за директните плащания от Брюксел ще е намален с 0,7%.

Единствено за прибалтийските държави ще има увеличение с 4 на сто.

За да се компенсира вноската на Великобритания, се предвижда има увеличение с 11,4 на сто на вноската за всяка страна членка на ЕС, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

онази с мотиката

преди 5 години

Искам видео или снимков материал към всеко изказване на министрите от правителството на ГЕРБ! Иначе тези лъжат и само крадът, пардон усвояват документално финанс. средства!

14

Анонимен

преди 5 години

ще копат биткойни!

13

хич не са горките

преди 5 години

До Анонимен 2Тоя мотиката я мисли за вафла!

fallback