Снимка: "Монитор"

Мащабна сектантска "акция" са подели Свидетели на Йехова в Кюстендил. Те не само заливат с брошури домовете на кюстендилци, а и влизат в тях. Само през последните два дни група от четири жени и един мъж е посетила десетки жители от областния град.

"Звънят на звънеца, докато някой не излезе. Предлагат ти брошура и започват да те убеждават в техните вярвания и начин на живот. За нас това не е нормално, и въпреки отказа ни, те продължават да нахалстват. Такова нещо от години не ни се е случвало да не говорим, че може някой да се зариби и да премине към тяхната секта", коментира 34-годишна кюстендилка, цитирана от "Монитор".

Тя обяснява, че иначе групата от Свидетели на Йехова били добре облечени мъже и жени. Винаги ходели заедно и убеждавали хората колко по-различен би бил живота им като се присъединят към тях.

"Мисля, че разпознах сред проповедниците и една бивша детска учителка. Това е просто абсурдно", обяснява друга кюстендилка.

В брошурата си пък Свидетелите на Йехова описват, че "Светът няма да се промени и ще стане по-лош". Всеки, който се присъедини към тях пък го очаква щастлив и безкраен живот и край на всички болести и страдания.

Сектата датира от 19 век, като в момента има над 8,2 милиона активни Свидетели по света. Отличителните черти на последователите са, че не почитат Кръста, не приемат кръвопреливане, не празнуват рождени и именни дни, и национални празници. Сред принципите им е да не изпълняват военна служба, както и да не почитат държавните символи. Те живеят, за да служат на Йехова.

По света има регистрирани случаи на самоубийства, провокирани или извършени от Свидетел на Йехова. Безброй са случаите, в които хора умират, защото отказват преливане на кръв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase