Снимка: архив, Булфото

От години в България има проблем, който сякаш остава нерешен. Насилието и престъпленията към деца могат да нанесат психически травми на подрастващите и да се отразят в по-дългосрочен план.

Според статистически изследвания случаите на насилие над деца намаляват. Според медиите обаче ситуацията не изглежда така – само през изминалите няколко месеца в България станахме свидетели на редица прояви на агресия спрямо деца. Как реагира държавата, къде са институциите и как обществото разпознава проблема – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air на Петя Димитрова от Института за социални дейности и практики и д-р Румен Димитров.

Още по темата

Всички ставаме свидетели на случаи на агресия в училище. Децата дори публикуват видеа в социалните мрежи, в които се бият или упражняват психически тормоз върху своите връстници. Кой е виновен? Какво се случва в съзнанието на подрастващите и какво събужда подобни прояви?

"Всичко може да ги накара. Онова, което ще ги спре е по-важното, а именно къде сме ние възрастните покрай тях.", сподели д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

На законодателно ниво обаче има огромен конфликт. Според Закона за закрила на детето, ако има конфликт в семейството, това е насилие, но според Наказателния кодекс не се води престъпление. Как може системата да работи правилно? Какво прави държавата за справяне с проблема и как институциите взаимодействат по между си?

"Нещата трябва да се случват на ниво региони. Не трябва да чакаме сигналите да достигнат до високите етажи.", коментира д-р Румен Димитров.

По думите му през 2000 година, след създаване на Агенцията за закрила на детето, се забелязва голям скок. Тя обаче в момента е в криза.

"Системата не отчита проблемите и това се дължи на тежкото недофинансиране. Хората напускат заради ниски заплати, нямат достатъчна подготовка.", алармира д-р Румен Димитров.

Недостигът на социални работници в страната от години е проблем. Какво прави държавата? "По-големият проблем е, че социален работник може да стане всеки човек със средно образование. Ако има ценз, това автоматично ще постави заплатата на по-високо ниво.", коментира Петя Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase