Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Миналата седмица стана известен нов смъртен случай, след като пациент не е могъл да си доплати за лечение. Възрастна жена в София почина, защото не дочака поставянето на аортна клапа. Семейството на пациентката е трябвало да доплати 10 хиляди лева. До насрочване на дата за операция така и не се стига.

Oще по темата


От болница "Св. Екатерина" обясниха, че здравната каса е намалила сумите, които отпуска за тези медицински изделия и от там се стига до разликата, която трябва да се доплаща. Фирмите, с които болницата работи не са съгласни да доставя клапите на по-ниски цени. От лечебното заведение дори заявиха, че те са се информирали за намаляването на цените след 1 април от сайта на НЗОК, а самото намаление влиза в сила от 1 април.

От позицията на касата, която е изпратена до медиите, става ясно, че НЗОК има сключен договор с 6 лечебни заведения, които да поставят на нуждаещите се такава аортна клапа. Ръководителите на тези болници са уверили, че са осигурили медицинското изделие да бъде доставяно на цената, която касата плаща - е 40 500 лева.

Близките на починалата възрастна жена пък се заканват да съдят здравната каса в търсене на отговорен за смъртта ѝ, защото жената е чакала близо 4 месеца за поставянето на такава аортна клапа.

Радост Теохарова, дъщеря на починалата жена, разказа, че майка ѝ е била включена в списък на чакащите на 4 януари, а до деня на смъртта ѝ на 30 април не е имало решение за това дали жената ще получи аортна клапа. Теохарова дори е на мнение, че от НЗОК умишлено бавят документите и становищата по подобни въпроси.

"НЗОК излиза със становище, че в Европейския съюз при поставянето на такива медицински изделия, гражданите доплащат", каза Радост Теохарова в студиото на "България сутрин".

Дъщерята на починалата жена допълни още, че семейството ѝ е много доволно от работата на лекарските екипи в болниците, но причината за фаталния край е НЗОК, зад които по думите ѝ стоят дълбоки политически игри.

"Този натиск, който се упражнява, ще доведе до смъртта на хиляди хора. В нашия случай здравната каса подписа смъртната присъда на нашата майка", категорична беше Радост Теохарова пред Bulgaria ON AIR. Тя каза още, че случаят с нейната майка няма да е последен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

House M.D.

преди 5 години

В бизнеса с медицински изделия става въпрос за ужасно много пари. Ужасно много. И хората, които стоят зад него могат да махат министри, директори на НЗОК и т.н. Никога няма да позволят намаляване на цените, никога. Еле пък касата да ги поема...

23

Ddd

преди 5 години

Да присаждаш клапа за 40000 на 87 годишна баба, която може да почине от грип след два месеца ми се вижда малко прекалено на фона на всеобщата мизерия. Но ми е интересна ролята на щерката в момента, като че ли е чакала с нетърпение майка и да се спомине за да може да изкара някоя кинта.

22

от 21

преди 5 години

До Жиб.Но си прав че трябва да си "великия вожд",защото едно такова финансиране струва десетки милиони дори стотици милиони долари.Нещо което аз лично не мога да си позволя като обикновен гражданин дори осигурен.Прекалено астрономическа е сумата за обикновения човек.

fallback