Новите камери. Снимка: архив, Булфото

Пътната полиция обяви обществена поръчка за още 56 лазерни камери на триноги. По едно такова устройство, засичащо автомобилите за превишена скорост, вече има на въоръжение от 12 март т.г. във всяка от 28-те областните служби на КАТ.

Търгът е с прогнозна цена от 2 566 666, 66 лева без ДДС, което прави по около 48 000 лв. на камера. В сумата обаче са включени настройките, техническата поддръжка, тестове преди пускане в експлоатация, обучение на полицаите, както и разработката на софтуер за автоматично генериране на електронен фиш за глоби. Срокът за подаване на оферти е 13 юни, а обявяването на резултатите и отварянето на пликовете е насрочено за 18 юни, пише "Труд".

В началото на тази година катаджиите поискаха да им се отпуснат общо 4 220 000 лв. с ДДС Плановете им тогава бяха да купят само 28 лазерни камери на триноги за над 1,8 млн. лв., а за останалите 2,4 млн. лв. – 20 стационарни камери, които се монтират край пътя. Тогава единична цена на лазерните радари излизаше към 65 000 лв., а на стационарните – 120 000 лв. Парите трябваше да се отпуснат от т. нар. Фонд за пътна безопасност, в който постъпват 5 % от всяка глоба. Той бе създаден през 2011 г. и в края на април т.г. зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в него вече са натрупани 60 млн. лв. За да харчат суми от въпросния фонд обаче последната дума има финансовият министър Владислав Горанов, чиято позиция доскоро бе, че всяка година парите от фонда се включват в общия бюджет на МВР.

Така или иначе, обществената поръчка е вече обявена и след реализирането й всяка от областните служби на КАТ най-вероятно ще получи по още 2 лазерни камери на триноги. По този начин ще могат да се сформират по три екипа за денонощен контрол на най-опасните участъци във всеки регион.

В момента пътните полицаи у нас снимат с 25 стационарни, 148 мобилни камери, монтирани в патрулните им автомобили "Опел", както и 28-те лазерни радара на триноги.

От януари до април т.г. са издадени 162 330 електронни фиша, с повече от 50 000 в сравнение със същия период на 2017 г. Увеличението идва главно заради отпадането на изискването за указателен знак пред камерите и пускането в действие на лазерите на триноги.

Новите радари работят еднакво добре и денем, и нощем, а при заснемане на номера на автомобила софтуерът веднага автоматично изготвя справка кой е собственикът, има ли застраховка колата и др.

Чрез вградена SIM карта информацията се изпраща в сървър в местната Областна дирекция на МВР. Колкото и да е натоварен трафикът по шосето, всички нарушители се засичат един по един, стига да излязат на фокус номерата им. Ако се движат успоредно, лъчите ги хващат наведнъж и в 4-те ленти в двете посоки.

Коментари Напиши коментар

37

Да се растрелят

преди 2 години

АМАН от масови убиiци купуващи с ограбени пари от народа камери с лазерни оръжия
Облъчени от китайски радари американски пилоти още се лекуват заради лазери..

36

Анонимен

преди 2 години

48000 за камера??? Нов епизод на "Междузвездни войни" ли ще снимат с тях?

35

Гошо темерута

преди 2 години

Бойко, *** мутро, първо оправи пътищата и после набивай милионите ни в камери за по 100 000лв.
***!