Снимка: Булфото
fallback

Общ преглед

Под осевата линия на бъдещата магистрала "Струма" край село Покровник археолозите откриха запазена гробница от римско време. Находката бе разкрита по време на разкопките за строящия се лот 3.1 на аутобана към Гърция.

По трасето на бъдещата магистрала в района са открити и църква, баня, гробница и множество гробове, които датират от 3 до 6 век след Христа, стана ясно от думите на доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, цитиран от "Булфото".

В селището Скаптопара са живеели траки, езичници и християни, всички поданици на Римската империя.

Експонатите са уникални, реставрират се в РИМ-Благоевград.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Агритианин Бес

преди 5 години

До ГробокопачГрадът макар и строен по Римско време. което съвсем не е сигурно- защото може да е основан много по-отпреди -си е строен от българи и траки. И те са били жителите на града.Е кой от нас ще тръгне да прекарва магистрала над гробовете на предците ни?

19

Агритианин Бес

преди 5 години

Трябва да се гордеем с античното си минало. Други народи го нямат, пък си измислят какво ли не за да привличат туристи, а нашите земи са пълни с горда история, а ние не я ценим.Ако сме хитри-и пари ще изкараме от цялата работа и то от ЕУ. Да докарат археолози които да оценят как ценен е обекта/ да получат пари за разработката му и за прекарване на магистралата отгоре или леко отстрани. Да направят там и паркинг та пътувашите да могат да спират и гледат Да направят и Ресторант.

18

Анонимен

преди 5 години

После ще се чудим защо има толкова смъртни случай.

fallback