Кадър: Bulgaria ON AIR

След изключително тежката катастрофа край Вакарел на АМ "Тракия" загинаха шестима, а ранените са над 20.

След фаталния петък 13-ти утре в страната е обявен ден на траур. Какви са причините за инцидента – в предаването "Директно" коментират Диана Русинова от Института по пътна безопасност и Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Предстоят редица експертизи. Катастрофата изглежда като мистерия, случила се за няколко секунди – автобус в изрядно състояние, отпочинал шофьор. Как е възможно лек автомобил да изтласка 8-тонен автобус от пътното платно? Всички пътници ли са били с колани и колко е важен той при такива инциденти?

"Нямаше да има толкова жертви, ако пътниците бяха с предпазни колани. В последните 25 години над 300 хиляди живота са спасени точно заради тях", коментира в предаването Любка Маринова.

Според чл.137 от Закона за движение по пътищата пътниците са задължени да носят предпазни колани. Защо има пропуски? Чия е отговорността това да се случва – въпрос на манталитет и лична отговорност ли е поставянето на колани?

"Правим много прост избор – дали да подобрим или намалим шансовете си за оцеляване при пътен инцидент", каза в предаването Диана Русинова.

По дании на говорителя на Центъра за спешна медицинска помощ – Катя Сунгарска, реакцията на екипите е била светкавична.

"Организацията при такъв тежък инцидент като този беше невероятна. До 25-тата минута след подаване на сигнала сме мобилизирали 14 линейки", каза по телефона Сунгарска.

Пострадалите 23 души са извозени от екипите на спешната помощ до медицински заведения в столицата. Какви обаче са правата на ранените и близките на загиналите при подобни инциденти?

"Пострадалите могат да получат две обезщетения – от билетите, които са един вид тяхна застраховка, и от гражданската отговорност на виновния водач. Съветвам обаче да не се избързва и добре да се прегледат документите, преди да се пристъпи към изискване на обезщетение", съветва Любка Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase