Снимка: Bulgaria On Air
fallback

В Кюстендил остават по-малко от три месеца до началото на черешовата кампания. Хората в бранша вече търсят сезонни работници, които да наемат за бране и за сортиране на плодовете, предаде Bulgaria ON AIR.

Това обаче се оказва много трудно, защото малко хора се съгласяват на подобна работа, дори и срещу достойно заплащане.

Около 40 лева на ден. Толкова предлагат в преработващо предприятие в село Копиловци на хората, които се съгласят да сортират череши. Желаещи обаче няма. И във фирмата със свити сърца чакат черешовия сезон.

В Кюстендил хората не харесват работата, защото е сезонна и ги ангажира само за месец. Освен това им се струва трудна и досадна.

След като в Кюстендил не намират работна ръка, собствениците на предприятията търсят служители вече в чужбина.

Целият кюстендилски регион се надява температурите да се запазят високи и да няма слани, за да остане реколтата здрава, за разлика от миналата година, когато заради студовете череши нямаше.


Вижте подробности във видеото на Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

209

Руснака

преди 6 години

4-5 лв на час сезона работа. Сезонната работа е по-високо платена. 10 дни са 320-400 лв, 2 седмици 4 седмици 640-800 ... без удръжките. Спане, храна ? Кой къде Какво? Това 40 лв на ден, да не би да ви се вижда много ? Аре стегнете се!Демек за 1 месец ще взема около има няма 550лв като ще дам ~100 лв за квартира в най-добрия случай. демек .. не мерси

208

Анонимен

преди 6 години

Първо- обещават 40лв, после ще намерят причина да не ги платят. Второ- от ден до ден- Балкан разлика. 8 часа ли е денят или 12 часа, или 24 часа?Трето- някога тая работа(брането) я вършеха учениците на бригада, без заплащане, за 1 закуска на ден.Четвърто- някога имаше консервни предприятия, с целогодишна заетост, където имаше сортировачи, специализирали се в тази дейност и вършеха работата бързо и чевръсто. Понякога ги пращаха те да берат реколтата. Сега съсипаха целия цикъл.

207

Анонимен

преди 6 години

Да плащат на ЧАС, на килограм, ама на ден нещо не е наред това заплащане. Че той деня може да продължава от 6:00 сутринта до 20:00 вечерта. Що за *** са тези работодатели. Да се научат да уважават и заплащат добре на хората, които се трудят за тях. Финансов стимул трябва, какви са тези 40 лв. на ден??? Това никъде по света го няма.

fallback