Снимка: архив, БулФото

Близо 50 хил. жилища са въведени в експлоатация през 2017 г. в цялата страна след обновяване по националната програма за саниране.

Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на програмата, управлявана от МРРБ.

Към 31 декември 2017 г. са започнали дейности по 98,5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране. Най-много от тях се намират в област Благоевград – 93, следвана от област Бургас – 91, Хасково – 81, Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради, и др.

В края на предходната година в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 528 сгради, вследствие на което ще бъдат обновени 38 643 жилища. Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради, от което се очаква да се възползват 109 хил. души. Според данните последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

В резултат се отчита намаляване на разходите за отопление на домакинствата между 45% и 55%, удължена експлоатационна годност на сградите, подобряване на здравословните условия на живот и др.

Реализирането на програмата води до икономическо оживление, увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата в цели региони, посочват от МС. Към края на 2017 г. във фирмите изпълнители на технически обследвания, обследвания за енергийна ефективност и строително-монтажни работи са заети над 70 000 души.

Като положителен ефект от реализирането на програмата се отчита и подобряването на качеството на околната среда вследствие на спестени емисии на парникови газове, както и смекчаване въздействието на климатичните промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase