Снимка: архив, БулФото
fallback

Повече от 2 800 служители на МВР са назначени в последните месеци в изпълнение на концепцията "полицай във всяко населено място", която е записана и в програмата за управление на правителството. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев във Враца.

Той участва днес в работна среща с кметове на общини и на населени места от областта, свързана с превенцията на битовата престъпност, предаде БТА.

Повече от 1340 от назначените служители имат полицейски правомощия и като полицаи, жандармеристи и инспектори ще работят във всяко населено място. Половината от новите служители още не са пристигнали по места, защото продължава шестмесечното им обучение, отбеляза той.

По думите му работната среща е била и заради поръката на министър-председателя да се разбере дали има някаква промяна от изпълнението на концепцията. Според министъра на вътрешните работи някои от кметовете на села са споделили, че се усеща промяна. Пред него те са поставили въпроса за по-бърза работа по жалбите и заявленията за извършени престъпления или нарушения.

Въвежда се използването на информационни карти при посещения на служителите с полицейски правомощия, допълни министър Радев. Той каза, че продължава и подмяната на полицейските автомобили, а вече няма ограничения върху използваното гориво за тях.

По време на работната среща е обсъдено и въвеждането на видеонаблюдение в населените места, каза още Валентин Радев. Той отбеляза, че в това отношение община Враца е добър пример. Видеонаблюдението като метод помага много на полицията при разкриване на престъпления, коментира Радев.

Кметът на Козлодуй Маринела Николова е съобщила, че общината е купила 470 камери, осигурила е необходимия програмен продукт и предстои въвеждането на системата за видеонаблюдение. Важното е хората да получават сигурност, обобщи министърът на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Бивш полицай

преди 6 години

А колко полицаи напуснаха за две години аз да ви питам ако е възможно.Отговора е 5500 полицаи. Така ли е?Последната година когато прекосяват София патрулен автомобил не мога да видя.От 10 години не са ме проверили един път когато управлявам мпс.Какви 2800:какви измишльотини.И това ви го казва един бивш честен служител на реда. Поне им разказвах играта на криминалните.Още ги е страх от мен в квартала.Затова съм доволен от себе си. Беден но честен и строг и справедлив.

23

Boko bo

преди 6 години

При едно от прибиранията ми в Бг посочих на кола на КАТ явен нарушител на пътя. Оня полицай ми каза " Я си гледай работата. Няма да ме учиш как да си върша моята" и продължи да си яде мазната баница. За да има превенция първо е нужно компетентен, образован и морално обоснован личен състав. Колко такива полицай познавате. В EU полицията е приятел и помага. В Бг полицията е враг точно толкова колкото и престъпниците с малки изключения, които потвърждават правилото.

22

До Анонимен 13

преди 6 години

Чувал съм поговорката и съм склонен да се съглася, но ако Вашите разбирания са за "преструктуриране на МВР", моите по-скоро са за как да опазя имуществото си. Да, промяна може да има, но резултатите биха дошли след поне 5 години, а дотогава какво правим?

fallback