Снимка: архив, Булфото

Около 12 млн. лева са средствата, които са получени и съответно върнати във фонд "Радиоактивни отпадъци" от продажбата на метали от оборудването на излезлите от експлоатация четири блока на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" /ДП "РАО"/ Дилян Петров на семинар за медиите на площадката на предприятието в АЕЦ "Козлодуй".

Заместник-изпълнителният директор по управлението на радиоактивни отпадъци и извеждане от експлоатация Георги Разложки уточни, че това са средствата, които са получени от демонтирано оборудване, което се разделя на няколко материални потока. През 2017 г. освободеното от регулиране оборудване е 5300 тона метали, посочи Разложки, цитиран от БТА.

Той добави, че за тази година са издадени нови 7 заповеди за първите три месеца и в момента това количество се извозва. До думите му бетонните конструкции подлежат на рециклиране и вкарване в инфраструктура.

Досега общо 10 000 куб. метра е количеството бетони, което е демонтирано и подлежи на освобождаване от регулаторен контрол.

До 2019 г. - когато трябва да бъде премахнато цялото оборудване от машинната зала, където се помещаваха четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", около 6000 тона материали трябва да се демонтират и освободят, посочиха от държавното предприятие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase