Снимка: Bulgaria ON AIR

Голяма част от българите, които ходят на море в Гърция, ходят на различни почивки в България и ние не трябва да се притесняваме от това, че близо милион наши сънародници избират да отидат в Гърция на море. Това каза в студиото на "България сутрин" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Нямаме статистиката - вътрешната, тя е доста невярна по отношение на пътуващите българи", подчерта Драганов пред Bulgaria ON AIR. Той обясни, че никой никога не е броил българите, които посещават родното Черноморие, нито колко нощуват или харчат.

Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм обясни, че тези близо милион българи, които пътуват в Гърция, не са загуба за родния туристически бранш.

"Това, всъщност, е прекрасна възможност. Нашият фокус трябва да бъде да качим ръста на чуждестранните туристи", категорична беше Карастоянова.

Тя подчерта също, че трябва и инвестициите на държавата в туризма да се увеличат, а също и бюджетът на министерството. Карастоянова аргументира това с факта, че туристическият бранш дава сериозен процент от БВП на страната.

Журналистът Крум Савов пък заяви, че според личните му наблюдения има два мита, които битуват сред българите за морето в Гърция.

Първият е, че почивката там излиза по-евтино от тази на родното Черноморие, а вторият е климатът на южната ни съседка, който според него не позволява дълго стоене на плажа, както у нас.

"Това е една мода и една мания непременно да демонстрираме някакво благополучие или някакъв модернизъм", каза той.

Савов беше категоричен, че по негови наблюдения дори персоналът по нашето море предпочита българските туристи. По думите му в нашите курорти българите се чувстват "на гости", а чуждестранните туристи се чувстват "у дома".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase