Снимка: архив, Булфото
fallback

Има пропуски в работата на Агенция "Пътна инфраструктура" по превенция на склоновите процеси, които се активизираха в последно време. Свлачища и срутища се образуваха на много места в страната. Точната бройка също не е ясна, но става въпрос за поне 2000.

Геологът проф. Рангел Гюров обаче смята, че са повече и според него институциите има какво още да направят за превенция на склоновите процеси.

Oще по темата

"Намирам пропуски разбира се, защото още при строителството на магистрали, на тези пътища, които са по - основните, инженер - геолозите са определили местата, където са потенциално опасни за появата на такива склонови процеси", подчерта проф. Гюров в студиото на "България сутрин".

По думите му тези опасни места се знаят и могат да се следят, което може да става или с ходене на терен, а също и чрез различна техника и модерна апаратура.

Геологът каза също, че Агенция "Пътна инфраструктура", общини и областни управители отговарят за превенцията на свлачища и срутища, което означава, че три институции трябва да се грижат за това, но нито една не го прави, като хората.

"Някак си трябва да се централизира този процес по отношение на следенето", категоричен беше проф. Гюров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни още, че има начини да се следят склоновите процеси и да не се допускат срутища или свлачища, защото тръгне ли на едно място - спиране няма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

сеч

преди 6 години

нещата ще стават още по-зле благодарение на безобразната сеч, която се извършва поне от 10 години!

7

АПИ - продължение

преди 6 години

А каква ще е съдбата на онези, които разрешават безразборната сеч в горите ни ли? Познахте, ще ги преизберем!

6

АПИ

преди 6 години

Мен ако питате Агенция "Пътна инфраструктура" няма вина. Тя не е органът, който разрешава или забранява сеченето на горите, нито тя го контролира. Но не се притеснявайте, има начин, ще се справим със свлачищата! На опасните места ще се засадят фиданки. След 50 - 70 години те ще са образували здрава коренова система и добър почвен слой, които няма да позволяват навлизането на водата в скалите и разцепването им, когато водата замръзне. И тогава на свлачищата ще можем да покажем среден пръст.

fallback