Снимка: flickr

Полицията е с ограничен ресурс, а частните охранители могат да се включат в ограничаването на посегателствата върху населението, аргументира се главен комисар Христо Терзийски, директор на "Национална полиция" във връзка с разразилата се полемика по Закона за частната охранителна дейност.

Още по темата

"Новият Закон за частната охранителна дейност беше дълго време обсъждан в работни групи и комисии, включително и със сдружения на частните охранителни фирми. Беше подлаган и на обществено обсъждане. В този смисъл той не е набързо приет", настоя Терзийски.

"Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност", поясни още топ полицаят.

По думите му ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната охранителна дейност, са различни.

"В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението", категоричен бе шефът на националната полиция.

"Държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители да не превишават правата си", настоя той.

Христо Терзийски допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase