Снимка: архив, Булфото

Гаранцията от 130 хиляди лeва., която Специализираният съд наложи на кмета на Септември Марин Рачев, заради повдигнатите му обвинения за корупционни практики, е платена. Това съобщи самият Рачев в съда в Пазарджик днес, преди поредното заседание на делото, което се води срещу него за укриване на данъци в особено големи размери.

Още по темата

Градоначалникът обясни, че парите за гаранцията му, дори повече от необходимото, са събрани от "съпричастни хора, които не искат община Септември да бъде въвличана в схемата на така наречените "спасители" /НПО "Да спасим Община Септември" - б.а./.

Според Рачев атаката срещу него е заради находището на минерална вода в местното село Варвара. Оттам идвали нещата, които се случват в общината, обобщи септемврийският кмет, цитиран от "24 часа".

Минути преди неговото изявление председателят на сдружението "Да спасим община Септември" Николай Баташки съобщи за нови частични скандални данни от проверката на АДФИ в септемврийска община.

От тях става ясно, че за периода от януари до август 2017г. в Септември е доставяно гориво без обществена поръчка от фирма "Ойл транс ПЗ", управлявана от Владимира Бояджийска, която е братовчедка на кметската съпруга Васка Рачева. Горивата са доставяни от бензиностанция в покрайнините на Септември, която е брандирана с името "Рачев".

При друга сделка от 2016г., за изместване на електрически стълб от пътното платно на пътя Ветрен-Славовица изпълнението отново е възложено на фирма на Бояджийска - "Строителна техника ПЗ". Поръчката е на стойност 20 хиляди лв., без ДДС. От своя страна Владимира Бояджийска възлага преместването на електрическия стълб на подизпълнители, на които плаща 5000 лв., без ДДС.

Договорът между "Строителна техника ПЗ" и община Септември е подписан от тогавашния зам. кмет Даниела Малешкова, която в момента е депутат от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase