Снимка: архив, БулФото
fallback

Внезапното застудяване е нанесло поражения на кайсиите и ранните сортове праскови в Сливенско. Това каза председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров пред БТА.

В региона се отглеждат близо 70% от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 000 декара, около 3000 декара са насажденията със сливи и джанки, черешите са около 8000 декара.

Петров обясни, че на 1 март в района по поречието на река Тунджа температурите са паднали до минус 17 градуса. При ранните сортове праскови има измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки. По-голям е процентът на измръзване при кайсиите. Не толкова големи са пораженията при сливовите и черешовите насаждения.

Петров изрази тревога, че тези повратни студове могат да предизвикат апоплексия при плодните дръвчета. Тя се получава, когато сокодвижението в овошките е започнало, но ниските температури водят до замръзване, а по-късно и до изсъхване на дръвчетата.

Подобна ситуация овощарите от Сливенско помнят през 1985 година, когато овошките са пострадали при внезапно падане на температурите. По тази причина хиляди декари праскови са били изкоренени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 6 години

Това не е добра новина, сливенските праскови са номер 1 на вкус.

3

Анонимен

преди 6 години

Еми в случая природа, к'во да правиш. И аз не помня кога последно в началото на март е било под -15 градуса сутринта.От Кюстендил съм и миналата и по-миналата година черешите /и то хубавите късни череши/ измръзваха, защото около средата на април 2 - 3 сутрини температурите бяха отрицателни - към -3 до -5 градуса. И тука няма кой знае какво да направиш. 2015 г. обаче април нямаше такива аномалии и тогава беше супер добра година.

2

Анонимен

преди 6 години

небой се народе. Супермаркетите и без това не ползват български плодове. Къде къде по-добре е да се внесат от Гърция - третирани 11 пъти с химия и зобани с вода, за да иглеждат безупречни. Е вкуса е на ***, но пък нали се прави врътка с ДДС-то пък и нали някой друг яде отровата - кво ги бърка?

fallback