Архив: Булфото

Всички 140 000 птици във фермата в Генерал Тошево, в която Българската агенция по безопасност на храните установи огнище на птичи грип, ще бъдат унищожени до края на седмицата.

Птиците в едното от двете халета вече са ликвидирани, остава да бъдат унищожени още 70 000 кокошки-носачки, както и 60 тона яйца, съобщи на заседание на областната епизоотична комисия директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. По думите й вече е започнала дезинфекция в обекта.

Трикилометровата предпазна зона и десеткилометровата наблюдавана зона около фермата включва Генерал Тошево и 15 села, между които Йовково, Кардам, Присад, Чернооково, Снягово и други. Навсякъде в периметъра в дворовете на стопани ще се следи за клинични симптоми на зараза по птиците, посочи д-р Андонова.

Тя коментира, че във фермата е установена високопатогенната инфлуенца тип H5N8. Водоплаващите птици са истински резервоар на този вирус, затова задължително трябва да бъдат разделени в стопанствата от другите видове птици, е една от разпоредените мерки за ограничаване на болестта. Ако яйца от птицефермата бъдат установени в търговската мрежа, ще бъдат унищожавани на място, каза д-р Анелия Андонова.

Областната дирекция по безопасност на храните прави проучване във фермата, включително откъде е доставян фуражът, за да се установи източникът на заразата. Личните лекари на 35 служители на фермата и на четирима ветеринари ще наблюдават състоянието им, информираха от Регионалната здравна инспекция. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase