Снимка: архив, Булфото
fallback

Статистика на Световната здравна организация показва бум на заболелите с морбили. Само за миналата година повече от 21 хиляди са заболели, като при 35 души изходът е бил фатален.

Oще по темата

Сред най-засегнатите страни са Румъния, Италия, Украйна, а епидемията в Сърбия взе пета жертва.

Според доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, това се дължи на отказ от ваксинацията под натиска на антиваксиналните движения.

"Много хора отказват да слагат ваксини на децата си в резултат, на което децата се разболяват", каза доц. Мангъров в студиото на "България сутрин".

Той обясни още, че през 2016 година в цяла Европа е имало по-малко от 6 хиляди заболели от морбили. Докторът подчерта, че на други континенти въпросът е решен със сериозна програма за ваксинация.

"В България това го имахме през 2010 година, когато тук имаше една голяма епидемия от морбили, която засегна над 24 хиляди души, 24 деца умряха", припомни доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че благодарение на взетите мерки през миналата година е имало само малко над 160 случая на заболели.

Доц. Мангъров подчерта, че у нас се полагат големи усилия да бъдат ваксинирани всички, които не са, но по думите му една голяма част от хората и то интелигентни и образовани, отказват да ваксинират децата си. Той обясни още, че при изкарана дребна шарка могат да настъпят фатални последствия дори и след повече от 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

redordead

преди 6 години

По принцип на около 2 месеца се слага първа ваксина, това откъде го измисли, че на 3 бебето, което било болно от рак е вследствие на вкисната...дори да приемем, че ти била причинител, няма как за един месец да причини това..пълно е с де-би-ли тук..Оня по-долу па, дето се самообразова, ако иска да ни разкаже и за плоската земя?

26

А1

преди 6 години

До 24Знаеш ли, че твоите неваксинирани деца могат да се разболеят от Рубеола - шарка, която не е опасна за тях, но е опасна за бременните жени, защото вирусът преминава през плацентата и причинява тежки увреждания на плода?Ти, 24, си ***, опасен за обществото.

25

А1

преди 6 години

До 24Аз моите деца съм ги ваксинирал. Притесняват ме твоите, защото те са опасни за обществото. Гладкият ти мозък знае само малка част от нещата. Примерно не знае, че ефективността на ваксините не винаги е 100%, а понякога може да е 90 или 95%. Т.е. има 5-10% хора с ваксини, които по една или друга причина не са успели да изградят антитела. В този случай твойте неваксинирани деца могат да заразят хората без антитела. Ти знаеш 1 и 2, но не виждаш 3 и 4.

fallback