Снимка: flckr
fallback

Над 40% от учителите ще се пенсионират в следващите 8 години и това ще предизвика остър дефицит, обяви просветният зам.-министър Деница Сачева по БНР.

Тя посочи, че проблемът със застаряването на преподавателите отдавна е на дневен ред отдавна и въпреки че през последните години броят на младите кадри расте, все още не може да компенсира вълната от излизащи в пенсия.

Преподавателската професия трябва да се рекламира сред учениците, които сега са на 15-16 години, на които трябва да кажем, че "професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене", коментира Сачева.

По повод на мерките за предотвратяването на агресията в класните стаи Сачева повтори, че позицията на министерството е, че задължително видеонаблюдение в детските градини и училищата не трябва да има.

На същото мнение са учителските синдикати и някои от родителските организации.

"Видеонаблюдението не би било решение, а отваряне на "кутията на Пандора". Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система", каза още зам-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

До 69

преди 6 години

тройкаджиите не станаха учители, а работници, които получаваха поне две заплати месечно на учител, действаше диктатурата на пролетариата, диктатура на тъпите над умните, на просташкото над интелегентното.И ето резултата-няма даскали, умните оти-доха навън, тук останаха дъртите и простите.Бъдещето ни без даскали ще е трагично,нация *** ще станем.

68

Аз

преди 6 години

"професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсен" - По голяма лъжа не бях чувала , за какво да ги лъжем тези 15 годишни деца , че учителската професия е хубава, което ОЧЕВАДНО не е така ? От малки да свикват да ги лъжат викате...

67

Анонимен

преди 6 години

Всички тройкаджии някога станаха учители, защото за друго се иска акъл,а сега са с най големи претенции и самочувствие без покритие.

fallback