Снимка: "Фокус"

Новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат във Видин, предаде "Фокус". 

Още по темата
Преди официалното посрещане на площад "Бдинци" той бе поздравен от стотици хора, които участваха в протеста с искане за изграждането на магистрален път София–Видин, които се бяха събрали на изхода на града. Митрополит Даниил се спря и поговори с хората. Те го дариха с питка и китка с босилек. На площад "Бдинци", на стъпалата пред паметника на Трети пехотен Бдински полк, кметът на Видин Огнян Ценков посрещна с "добре дошъл" владиката.

"Приветстваме решението на Светия Синод и утвърждаването на митрополит Даниил на видинския епархийски престол. Изразявам своята убеденост, че Ваше Високопреосвещенство ще бъде достоен водач на Видинска епархия", каза Огнян Ценков. 

Митрополит Даниил благодари за топлото и искрено посрещане на границата на Видинска епархия и в град Монтана. 

"Готов съм да сторя всичко, за да продължа и да разширя, според силите си и възможностите си, делото на всички мои велики предшественици, заемали преди мен видинския митрополитски престол. Готов съм да работя всеотдайно и неуморно за духовния, културния и обществен напредък на този красив български град и за неговите прекрасни жители. След като сме въздигнали духа си, ще въздигнем и всичко останало, което е богоугодно и от което истински се нуждаем", посочи в словото си към събралите се видински граждани митрополит Даниил.

Заедно с кмета Огнян Ценков, областния управител Албена Георгиева и придружаващите го архиереи, митрополит Даниил се включи в литийно шествие до катедралния храм "Свети Димитър". С празничен камбанен звън той бе посрещнат в църквата, където бе извършена официална церемония по неговата интронизация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase