Снимка: bTV

Сигнал срещу ръководителката на центъра от семеен тип "Хризантема" в Габрово ще бъде внесен в прокуратурата за това, че повече от година е укривала данните за насилие, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това каза в сутрешния блок на bTV директорът на Дирекция "Социално подпомагане" в града Радостина Братованова.

"Нашите проверки продължават и тази седмица - обясни Братованова. - В понеделник влязохме - екип от социални работници и полиция. Вчера по спешност свикахме координационния механизъм за деца, претърпяли насилие. Рано е да се прави заключение към момента. Социалните работници проверяват този център. Децата са спокойни и не споделят нищо“. Очаква се в петък екипът от социални работници, който работи по случая, да излезе със становище.

По информация на медията дълго време не имало медицинско лице в центъра. "Зададох въпрос на общината, тъй като в този координационен механизъм освен ние, влизат и представители на общината и полиция. От общината казаха, че три пъти са имали конкурс за медицинско лице и никой не е пожелал да упражнява тази професия там" - поясни още още Братованова. Личната лекарка пък споделила, че след преглед от психиатър на децата е назначена терапия, а от нея е установено, че децата са били "сковани".

Преди дни, разпространено видео, показа как служители тормозят и бият деца и младежи с увреждания в дом "Хризантема" в Габрово. Директорката Маринела Лазарова каза, че бездействието е от страна на прекия й ръководител от дирекция "Образование и социални дейности" в Габрово - Даниела Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase