Снимка: архив, Булфото

Нов хитър начин за отопление са намерили в пловдивския квартал "Столипиново". На самобитното им пазарче край блоковете на ул. "Сокол" жители на махалата продават огромни чували с неупотребявани памперси. Пълен догоре найлонов чувал струвал само 2 лева и се харчел като топъл хляб, разказват местните.

"Не знаем откъде намират толкова евтино памперсите, но много евтино ги продават. Хора от квартала си купуват редовно по пълен с памперси чувал и карат с него по цяла седмица, което си е супер евтино. И изобщо не ги интересува, че замърсяват въздуха", обясни жител на махалата, цитиран от "Монитор".

В "Столипиново" масово през студените месеци се топлят с дърва или каквото намерят и става за горене покрай кофите за отпадъци, тъй като въглищата са скъпи за оскъдните доходи на хората.

Именно отоплението с твърдо гориво през зимата е основният замърсител на въздуха над Пловдив, са установили експерти.

Една от другите причини за замърсяването на въздуха е горенето на автомобилни гуми край река Марица от ромите в квартала. Само преди дни служители на пловдивския общински инспекторат са пипнали, докато гори гуми, мургав подпалвач. В продължение на няколко часа инспекторите са дебнели нарушителя край дигата на реката в "Столипиново".

Когато той е драснал клечката и от гумите се е извил гъст черен пушек, общинарите са отишли и са му съставили акт за 300 лева, съобщи директорът на инспектората Ангел Славов.

Неговите подчинени съвместно с РИОСВ в Пловдив редовно извършват проверки за горене на гуми в коритото на реката, но не винаги успяват да заловят на място нарушителите.

Проблемът бил, че когато запалели гумите, ромите се отдръпвали настрана и твърдели, че това не било тяхно дело. След като подпалените гуми спирали да пушат, ромите отивали, хвърляли ги в реката да се охладят и взимали метала, който предавали на вторични суровини. Славов предупреди, че глобите по общинската наредба за опазване на околната среда са от 300 до 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase